Nieuwe btw-regel voor webshops vanaf 1 juli

Nieuwe btw-regel voor webshops vanaf 1 juli

Webshops waren al een tijdje in opmars, maar sinds de coronacrisis schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Online shoppen werd/wordt steeds populairder, dus steeds meer bedrijven besloten om online uit te breiden. Voor iedereen die via een webshop verkoopt aan particulieren in het buitenland: opgelet! De btw-wetgeving rond ‘verkopen op afstand’ wijzigt vanaf 1 juli 2021!

De regel nu

Tot dusver mag je als Belgische handelaar Belgische btw aanrekenen op de producten die je online verkoopt, zolang je de drempel van het andere land niet overschrijdt. Die drempels verschillen momenteel van land tot land, maar liggen in de meeste landen best hoog. In Nederland geldt er bijvoorbeeld een drempel van € 100.000. Wat moet je doen als je dat bedrag overschrijdt? De btw toepassen van het land waarin jouw klant woont, een btw-aangifte indienen in dat land en de btw afdragen.

De regel vanaf 1 juli

In plaats van verschillende drempels per land, komt er één globale drempel van € 10.000. Die geldt voor alle webshops die verkopen aan buitenlandse particulieren, ongeacht het land waarin die personen wonen. Dat betekent dat jij als Belgische verkoper veel sneller btw zal moeten aanrekenen en per land zal moeten nagaan welke tarieven er van toepassing zijn op welk type producten. Best een drastische verandering dus! Heb je de drempel van € 10.000 al bereikt in 2021? Dan moet je vanaf 1 juli meteen buitenlandse btw beginnen aanrekenen.

Geen paniek!

Want naast de nieuwe btw-regelgeving, wordt ook het OSS-systeem (One Stop Shop) geïntroduceerd op 1 juli. Via dit systeem hoef je maar een globale btw-aangifte te doen per kwartaal voor al je buitenlandse online verkopen. Zo kan je als online handelaar vermijden om voor elke lidstaat een btw-nummer te moeten aanvragen, oef! De OSS-aangifte gebeurt net als de periodieke btw-aangifte via INTERVAT. Registreer je nu om vanaf 1 juli al meteen gebruik te maken van het systeem.

Graag starten met een webshop?

Dat klinkt bij Bulldots als muziek in de oren. Contacteer ons voor een webshop op maat gemaakt van jouw bedrijf. Als full service webbureau realiseren we maar al te graag jouw webwinkel!

Webshop project: Floristo

Contacteer ons