Open source vs. closed source: enkele mythes ontkracht

Open source vs. closed source: enkele mythes ontkracht


Wanneer je een nieuwe website of webshop wil laten maken, spreek je wellicht meerdere webbureaus aan. Je wordt misschien zodanig overstelpt met info dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe kan je nu de juiste keuze maken? Waar zit het verschil tussen die webbouwers? 

Het belangrijkste onderdeel voor jou is het Content Management System (CMS). Want eens de website er staat, wil je er toch vooral zelf mee aan de slag kunnen? Terwijl de ene webbouwer zal werken met een closed source CMS, zal de ander met een open source CMS aan de slag gaan. Euh, qué? 
HET VERSCHIL TUSSEN OPEN SOURCE EN CLOSED SOURCE

Bij elke website hoort een Content Management System (CMS) om jouw website te beheren. Een open source CMS (je hebt ongetwijfeld al gehoord van WordPress of Drupal) is openbaar en gratis. Iedereen heeft toegang tot de broncode en een community van gebruikers werkt samen om de software te verbeteren. Een closed source CMS wordt dan weer ontwikkeld door een webbureau. Je hebt dan geen rechtstreekse toegang tot de broncode, want het beheer is in handen van de webbouwer.


DE MYTHES OVER OPEN SOURCE EN CLOSED SOURCE

Als mensen hun buikgevoel laten spreken, geven ze doorgaans de voorkeur aan een open source CMS. Toch zijn er aan zowel open source als closed source heel wat voor- en nadelen verbonden. Helaas bestaan er ook heel wat misverstanden over.

Tijd om even te focussen op de mythes die vaak opduiken wanneer het gaat over open source versus closed source!
MYTHE 1: MET EEN OPEN SOURCE CMS KAN JE MAKKELIJKER VAN WEBBUREAU VERANDEREN

FOUT!
Ook al werk je met een open source cms, dan nog heeft elke programmeur zo zijn eigen manier van coderen. Als je om wat voor reden dan ook beslist om van webbureau te veranderen, zal het nieuwe bureau je website toch opnieuw opbouwen volgens de manier van coderen waar zij vertrouwd mee zijn. In die zin is het dus niet noodzakelijk makkelijker om je site zomaar te 'verleggen'.

MYTHE 2: EEN OPEN SOURCE CMS VEREIST GEEN ONDERHOUD


FOUT!
Bij een open source CMS moeten plug-ins regelmatig worden bijgewerkt. Dat kan zelfs iedere week zijn. Wie daar dan voor zorgt? Simpel: jijzelf. Fluitje van een cent? Toch maar voorzichtig zijn: wanneer je een plug-in update naar de nieuwste versie, kan het zomaar zijn dat een andere plug-in het plots niet meer doet. En zonder kennis van zaken kan het soms lastig zijn om de juiste oplossing te vinden. Bij een closed source CMS - je raadt het al - is het onderhoud volledig de verantwoordelijkheid van de experts van het webbureau.

MYTHE 3: EEN OPEN SOURCE CMS IS GOEDKOPER


FOUT!
Hoewel de broncode van een open source CMS gratis en toegankelijk is, kosten bepaalde uitbreidingsmodules je wel geld. Ook je hosting en domein zijn niet gratis. Een website wordt ook pas echt sterk als het speciaal voor jou business gemaakt is. Daar komt dus sowieso maatwerk aan te pas en daarvoor betaal je een webbouwer. Dan maakt het niet uit of hij die website opbouwt in open source of closed source.Het beste van 2 werelden: het Bullseye-CMS

Wil je een betaalbare en gebruiksvriendelijke website? Bullet Point ontwikkelde Bullseye, een closed source CMS dat gebouwd is op open source software. Zo combineert ons CMS het beste van 2 werelden. De eindverantwoordelijkheid ligt bij ons, maar jij bent verzekerd van maatwerk tegen een correcte prijs.


Wil je graag meer weten over ons unieke CMS?

Contacteer ons